گروه دانشگاه «خبرگزاری دانشجو»، هفت سال از تجاوز ائتلاف سعودی به یمن میگذرد. در این هفت سال اگر چه مردم یمن زیر بار شدیدترین حملات ماشین جنگی کشورهای متجاوز بوده اند، اما مقاومت آنها در مقابل این جنایتها مثال زدنی بوده است.
امروز جریان مقاومت در یمن نه تنها ذرهای از ایستادگی در برابر کشورهای متجاوز دلسرد نشده؛ بلکه با مجهز شدن به موشکهای بالستیک و پهپادهای جنگی با نفوذ به عمق کشورهای متخاصم از جمله عربستان و امارت نه تنها خسارتهای سنگینی به تاسیسات نفتی این کشورها وارد کرده؛ بلکه چنان هراسی به جان سران کشورهای متجاوز انداخته که آنها را برای خاتمه دادن به این جنگ بی فرجام به تکاپو انداخته است.
جریان مقاومت در یمن به خوبی میداند که تنها راه مقابله با جنایتهای ائتلاف سعودی ایستادگی در مقابل این کشورها و دادن پاسخ متقابل به حملات وحشیانه آنهاست و این مهم نیز امروز با تقویت توان موشکی و پهپادی نیروهای مقاومت محقق شده است.
با این اوصاف «خبرگزاری دانشجو»، به منظور بررسی تحولات جنگ یمن، جنایتهای ائتلاف سعودی و واکنش جریان مقاومت به تجاوزات ائتلاف سعودی با عثمان الحکیمی، دانشجوی یمنی دانشگاه شهید بهشتی و تحلیلگر مسائل سیاسی، امیر رضا بخشی پور، عضو شورای مرکزی دفتر تحکیم وحدت و محمدحسین ابراهیمی، عضو شورای تبیین مواضع بسیجدانشجویی کشور به گفتگو پرداخته که در ادامه این گفتگو را میخوانید:
دانشجو: ارزیابی شما از جنایتهای ائتلاف سعودی چیست و این جنایتها با چه اهدافی انجام میشوند؟
الحکیمی: عربستان سعودى در یمن مرتکب جنایاتهای فراوانی شده ولى متاسفانه بیشتر رسانهها جنایات این کشور را بازتاب نمیدهند و و حتی اگه بگویند به صورت دقیق امار جنایات عربستان را بیان نمیکند.
درست است که امروز همه میدانند عربستان سعودى به یمن حمله کرده ولى نمى دانند که سعودیها به ۲۳ کشور پول داده اند که در حمله به یمن به آنها کمک کنند. به گونهای که امروز شاهدیم همهی مرزهاى هوایى، دریایى و زمینی یمن بسته شده و این کشور هر روز بمباران میشود.
یکى از جنایات هاى عربستان سعودى این است که در هر ده دقیقه یک کودک یمنی بخاطره محاصره، تحریم، کمبود دارو و همچنین بمباران هاى غیر قانونى کشته میشود و این بدان معناست که سعودىها اخلاق جنگ ندارند؛ البته از روز اول جنگ، عربستان با حمله به پایگاههای غیرنظامی در یمن مانند بیمارستان ها، دانشگاه ها، مساجد و مراسمهای عزاداری و عروسی و کشتار مردم بی گناه دست به جنایت زده است.
واقعیت این این است که عربستان سعودی در کنار جنگ نظامی، جنگ اقتصاد را نیز به ملت یمن تحمیل کرده و به نوعی یمن را تحت محاصره قرار داده است؛ البته با وجود اینکه عربستان سعودی در جنگ نظامی شکست خورده، اما به پشتوانه حمایتهای آمریکا و انگلیس از هیچ جنایتی در جنگ علیه یمن فروگذار نبوده است.
متأسفانه سعودیها توانستهاند رسانههای کشورهای مختلف را بخرند؛ بنابراین خیلی از فجایعی که در یمن اتفاق میافتد تحت پوشش رسانهای قرار نمیگیرد. سعودیها توانستند جنایتهایشان را توسط پول از کشورهای مختلف مخفی کنند. ولی ارزیابی من این است که حتماً در انتها آنها سقوط خواهند کرد چراکه خون باید بر شمشیر پیروز شود و این فرموده امام حسین (ع) است.
یکی از راههای تامین منافع مالی برای آمریکا شعله افروزی جنگهای نیابتی در منطقه است تا از طریق فروش سلاح و ایجاد شغل برای آمریکاییها منافع مالی ایالات متحده تامین شود فروش ۱۰۰ میلیارد دلاری تسلیحات آمریکایی به عربستان سعودی را میتوان یکی از بزرگترین قراردادهای فروش تسلیحات دانست. با این وجود منافع اقتصادی مستمر برای آمریکا با صلح و توقف جنگ در یمن تامین نمیشود. از طرفی آمریکا این شرایط را فرصتی برای حضور نظامی خود در منطقه میبیند.
مردم یمن همیشه همراه مردم فلسطین هستند و همیشه شعار مرگ بر اسرائیل و مرگ بر آمریکا سر دادهاند. وقتی عربستان سعودی به یمن حمله کرد، نتانیاهو اعلام کرد که حمله به یمن برای اسرائیل منفعت زیادی دارد. ازلحاظ اقتصادی، همه تجارت جهان از تنگه بابالمندب عبور میکند. تجارت و صادرات رژیم صهیونیستی به آفریقا نیز همیشه از این تنگه میگذرد. از این رو صهیونیستها خیلی نگران هستند که یمن یک کشور مستقل و با قدرت باشد.
رژیم صهیونیستی از مواجهه با مردم یمن و از قدرت گرفتن این کشور نگران است، به همین دلیل خودشان قدرت بازدارندگی یمن را تأیید کردند. حتی خلبانهایی که یمن را بمباران میکنند، عربستانی نیستند، عربستان سعودی چیزی از خود ندارد از این رو خلبان مورد نیاز خود را از دیگر کشورهای تامین کرده است.
یمنیها به مسئله فلسطین به عنوان یک اصل نگاه میکنند از این رو دغدغه اصلی مردم یمن مسئله قدس و مردم فلسطین است و ما حتی با وجود جنگ، تحریم و بیماریهایی که دامنگیر کشور یمن شده است، هیچوقت فلسطین را فراموش نکرده ایم. مثلاً وقتی اسرائیل به غزه حمله میکند، اولین مردم و اولین کشوری که به خیابان میروند و تظاهرات میکنند، مردم کشور یمن هستند و این نشان میدهد که مسئله اصلی برای مردم یمن مسئله مردم فلسطین است و اسرائیل از این نکرانی دارد.
عربستان سعودی نقشههای زیاد و متنوعی برای یمن دارد و به همین دلیل تلاش میکند مانع تشکیل دولت مستقل و خارج از حیطه کنترل ریاض در یمن شود. عربستان یمن را وابسته میخواهد و بر همین اساس همواره در امور یمن دخالت میکند و هم اکنون نیز چه از لحاظ سیاسی و چه از لحاظ نظامی به دخالت خود ادامه میدهد، ریاض در تمام دولتهای قبلی صنعا نفوذ کرده است. یمن بهدلیل موقعیت استراتژیک و ژئوپلیتیک خود از ظرفیت بسیار بالایی در تنگه بابالمندب و خلیج عدن برخوردار است و ریاض حتی در روند کشف و استخراج منابع نفتی یمن نیز دخالت کرده و مانع رشد اقتصاد یمن شده است.
امارات نیز در سالهای اخیر با انگیزههای اقتصادی به دنبال دخالت در یمن بوده است. اماراتیها سالها به حکام فاسد یمن و برخی روسای قبایل در جنوب پول میدادند تا بنادری که در حاشیه اقیانوس هند، دریای سرخ، خلیجعدن و تنگه فوقاستراتژیک بابالمندب قرار دارند توسعه پیدا نکنند و از این طریق، بنادر خود از جمله دبی را توسعه دهند. درواقع اگر بنادر جنوب یمن توسعه پیدا کند، بنادر امارات بخش عظیمی از اهمیت اقتصادی خود را از دست خواهند داد.
بخشی پور: اتئلاف عربستان سعودی که متشکل از کشورهای آمریکا، اسرائیل، امارات و کشورهای غربی میباشد مردم مظلوم یمن را هدف قرار دادند. اینها آمدند به تمامیت ارضی یک کشور تجاوز کردند و در حال زورگویی علیه ملت مظلوم یمن هستند و به دنبال این هستند که بلایی که سر فلسطین آوردند سر یمن هم بیاورند. اما این اتئلاف در وضعیتی اسفناکی قرار گرفته است که در حال تلاش هست که به این وضعیت پایان دهد و خودش را از این منجلاب بیرون بکشد؛ البته عرض کنم قرار گرفتن و شکست این اتئلاف به نظر بنده مقاومت مردم مظلوم یمن بستگی دارد؛ اگر این مقاومت مردم مظلوم یمن نبود معلوم نبود چه بلایی سر این کشور آمده بود.
ابراهیمی: جنگ کشورهای ثروتمند منطقه علیه مردم یمن از سال ۲۰۱۵ شروع شده و هفت سال ادامه داشته است. در این جنگ نزدیک به ۵۰ هزار نفر غیر نظامی کشته و زخمی شده اند که از بین کشته شدگان نزدیک به ۵ هزار نفر کودک و ۳ هزار نفر زن هستند. از طرفی تاکنون ۱۵ فرودگاه ۱۶ بندر ۳۱۲ نیروگاه تولید برق ۵۵۸ شبکه مخابراتی هدف قرار گرفته اند.
دلیل اصلی شروع جنگ نارضایتی عربستان از استقلال مردم یمن است. در زمانی که منصور هادی استعفا داد و نیروهای یمنی در حال مذاکره برای توافق بودند بعد از فرار منصورهادی به شهر عدن عربستان به بهانه کمک به دولت منصورهادی در صبح ششم فروردین سال ۱۳۹۴ حملات هوایی به یمن را آغاز کرد.
نفوذ عربستان در سازمان ملل به واسطه دادن رشوه کاملا روشن است. روشنترین مثال در این باره توقف تحقیقات جنایات جنگی در یمن به واسطه لابی و نفوذ عربستان است که بسیاری از فعالان حقوق بشر اعتقاد دارند تحقیقات با فشار و لابی عربستان به پایان رسیده است. پیشتر هم بان کی مون رییس وقت سازمان ملل گفته بود عربستان تهدید کرده که نامش از لیست سیاه عاملان کشتار کودکان یمنی حذف شود. در غیر اینصورت کمکهای مالی به این سازمان را قطع میکند.
طبق آمار سازمان "انتصاف" که ویژه حقوق زنان و کودکان است تعداد خانوادههای آواره در یمن ۶۷۰ هزار ۳۴۳ خانواده در ۱۵ استان و تعداد نوزادان نارس (در اثر سو تغذیه مادران) و معلول به حدود ۶۰۰ هزار نفر رسیده است.
دانشجو: پاسخهای جبهه مقاومت به تجاوزهای ائتلاف سعودی را چگونه ارزیابی میکنید و این مقاومت چه اثراتی داشته است.
الحکیمی: امروز میتوان گفت که یمن از کشورهای مهم محور مقاومت به شمار میرود و در این محور از جایگاه بالایی برخوردار است. امروز یمن از لحاظ نظامی با نفوذ به عمق خاک عربستان سعودی مراکز نظامی این کشور را مورد حمله قرار میدهد و این در حالی است که سعودیها در ابتدا دچار اشتباه محاسباتی شدند و گفتند یمن را ظرف سه روز تصرف میکنیم، ولی نه تنها این اتفاق نیفتاد؛ بلکه یمن امروز از قدرت زیادی برخوردار است به گونهای که در این روزها شاهدیم که ارتش یمن مراکز مهم و حیاتی در امارات و عربستان سعودی را مورد حمله قرار داده و نمام تسلیحاتی را هم که عربستان سعودی و امارات از آمریکا و کشورهای غربی خریداری کرده بودند نتوانستند جلوی موشکهای یمن را بیگیرند.
یمنیها امروز در مقابل دشمنی ایستاده اند که میخواهد آنها را برده و عبید خود کند، ولی ما کسانی هستیم که آزاد و آزاده از مادر متولد شده ایم. ما همیشه برای مقابله با دشمن متجاوز آماده هستیم و تا جان در بدن داریم، با تمام انواع استعمار مبارزه خواهیم کرد ما ملت یمن هرگز برای شکست خوردن برنامه ریزی نکرده ایم ما برای شکست دادن برنامه ریزی کرده ایم و سقوط ال سعود به دست یمنیها رقم میخورد.
واقعیت این است که عربستان سعودى نمیخواهد یک حزب الله دیگر در جنوب عربستان شکل بگیرد؛ اما ما با صراحت اعلام میکنیم ملت یمن نمیخواهد و اجازه نمى دهد یک اسرائیل و یک بنى صهیون عرب دیگر در شمال یمن شکل بگیرد.
امروز ارتش یمن در در مقابل هر تهدید؛ تهدید میکند و دشمن به خوبی میداند که یمنیها هر تهدیدی را که به زبان آوردهاند را عملی کرده اند. امروز از ال سعود و متجاوزان به یمن میپرسیم شما کجا بر یمنیها پیروز شده اید وکجا شکست نخورده اید؟ آیا نشنیده اید «الیمن مقبره الغزاه» یمن قبرستان مهاجمان است.
یکی از اثراتی که مقاومت یمن در قبال الء سعود وائتلاف داشته این این است که امروز یمن یک کشورى مهم در محور مقاومت به شمار میرود و رهبران محور مقاومت همیشه در مورد مظلومیت یمن صحبت میکنند.
بخشی پور: جبهه مقاومت همواره پاسخهای کوبندهای علیه اتئلاف پوشالی عربستان سعودی داده است نمونههایی آن را هم اخیرا در حملههای موشکی جبهه مقاومت یمن که کشور امارات و عربستان سعودی را مورد حمله قرار داد دید. مقاومت تنها راه پیروزی مردم یمن است اگر این مقاومت شکل نمیگرفت یمن در همان روزهای اولیه جنگ شکست خورده بود.
ابراهیمی: انصارالله به حدی قدرتمند شده که میتواند با موشکهای بالستیک و پهباد عمق اهداف در کشورهای متخاصم یا فاصله حدود ۱۲۰۰ کیلومتر را مورد هدف قرار بدهند که اقدام اخیر انصارالله در هدف قرار دادن مواضع حستس در امارات و عربستان از همین جنس کارهاست که البته دفاع مردم یمن در برابر امارات برای بعضی ازدولتها خوشایند نبوده که این امر نشان از نفوذ استکبار در این دولت هاست.
دانشجو: واکنش سازمان ملل و مجامع حقوق بشری نسبت به جنایتهایی ائتلاف سعودی در یمن را چگونه ارزیابی میکنید؟
الحکیمی: شعارهایی که سازمانهای بین المللی سر میدهند، شعارهایی والا و بسیار خوب است، اما متاسفانه این شعارها به منصه ظهور نمیرسند. بسیاری از رویدادها و تحولات سیاسی در برخی از کشورها طی سالهای اخیر نشان داده است که این سازمانها اهدافی برعکس شعارهای خود دارند و دلیل آن هم این است که این سازمانهای تحت سلطه کشورهایی هستند که تنها منافع اقتصادی، سیاسی و امنیتی خاص خود را مد نظر قرار میدهند.
کشورهای سلطه جو معتقدند که منافع آنها در منطقه جز از طریق تضعیف دیگر کشورها محقق نخواهد شد به همین دلیل به بهانه حمایت از این کشورها ابتدا به دخالت در امور آنها و تضعیف شان میپردازند و بعد به غارتگری روی میآورند. امروز در جهان و به ویژه یمن، شاهد موارد بی شماری از نقض حقوق بشر و جنایت علیه غیرنظامیان هستیم. سازمانهای بین المللی حقوق بشری در قبال این همه جنایت و نقض حقوق بشر در یمن چه اقدامی انجام داده اند؟! اینجاست که چهره زشت و قبیح این سازمانها برملا شده و مشخص میشود که این سازمانها تنها برای تامین منافع کشورهای صاحب قدرت تشکیل شده و هیچ روزی حقوق غیرنظامیان متضرر از جنگهای آنان را مد نظر نداشته اند.
ملت یمن از چند سال پیش تاکنون در معرض وحشیانهترین جنگ در تاریخ خود قرار دارد و جنگندههای سعودی به طور متوسط روزانه ۴۵ حمله را علیه آنها انجام میدهد. هزاران نفر از مردم یمن در این مدت شهید و زخمی شده اند و هزاران خانه و زیرساختهای یمن ویران شده است. همچنین تاکنون بیش از ۴۰۰ هزار کودک یمنی به دلیل سوء تغذیه حاد در معرض مرگ قرار دارند و هر ده دقیقه یک کودک یمنی به دلیل محاصره، نبود دارو و غذا و استفاده عربستان و امارات از تسلیحات ممنوعه بین المللی میمیرند.
امروز ۲۱ میلیون یمنی نیازمند شدید کمکهای انسانی هستند و اوضاع انسانی به شدت در یمن وخیم است. امروز نقاب از چهرهها فرو افتاده اگرچه آنها سعی داشتند تا واقعیت را وارونه جلوه دهند، اما ثابت شده که معاهدهها و توافقنامهها صرفا جوهری روی کاغذ بوده و سازمان ملل و دیگر سازمانهای بین المللی با سکوت خود در قبال این جنایتها ثابت کردند که هیچ ارزشی ندارند و شعارهای آنها کذب محض است.
سازمان ملل و دیگر سازمانهای بین المللی اموال بسیاری را در قبال جنایتهای ضد بشری جنایکاران بین المللی مانند عربستان، اسرائیل، امریکا و... دریافت میکنند و حتی این جنایتها با محکومیت نیز مواجه نمیشوند. امروز ملتهای آسیب دیده از جنایتهای کشورهای متخاصم بسیار خشمگین هستند. از این رو بسیاری از یمنیها نیز هر روز به خیابانها میآیند و اعتراض خود را نسبت به بی مسئولیتی سازمان ملل و دیگر سازمانهای بین المللی ابراز میدارند، اما کجا گوش شنوا!
بخشی پور: ما به هیچ عنوان شاهد محکوم کردن جنایت اتئلاف سعودی علیه مردم مظلوم یمن نیستیم. رژیمی که دست به کشتار مردم مظلوم یمن زده است و تمام راه مواصلاتی به این کشور را بسته اند و اکثر مردم مظلوم یمن با مشکلات سوتغذیهی روبرو هستند.
سازمانهای بین المللی به ویژه سازمان ملل و سازمان حقوق بشر به هیچ عنوان کشور عربستان سعودی را محکوم نکرده و حتی یک قطعنامه علیه این کشور صادر نکرده است حتی مدعیان حقوق بشر و آزادی در دنیا به ویژه رژیم آمریکا یک بیانیه در باب محکوم کردن این اتئلاف صادر نکرده است.
ابراهیمی: برای بررسی جنایت آمریکا بهتر است نگاهی به جنگندهها و موشکها و اسلحههای ساخت آمریکا که علیه مردم مظلوم یمن مورد استفاده قرار میگیرد بیاندازیم.
دلیل اصلی شروع جنگ نارضایتی عربستان از استقلال مردم یمن است. در زمانی که منصور هادی استعفا داد و نیروهای یمنی در حال مذاکره برای توافق بودند بعد از فرار منصورهادی به شهر عدن عربستان به بهانه کمک به دولت منصورهادی در صبح ششم فروردین سال ۱۳۹، ۴ حملات هوایی به یمن را آغاز کرد.
نفوذ عربستان در سازمان ملل به واسطه دادن رشوه کاملا روشن است. روشنترین مثال در این باره توقف تحقیقات جنایات جنگی در یمن به واسطه لابی و نفوذ عربستان است که بسیاری از فعالان حقوق بشر اعتقاد دارند تحقیقات با فشار و لابی عربستان به پایان رسیده است. پیشتر هم بان کی مون رییس وقت سازمان ملل گفته بود عربستان تهدید کرده که نامش از لیست سیاه عاملان کشتار کودکان یمنی حذف شود. در غیر اینصورت کمکهای مالی به این سازمان را قطع میکند.
امارات نیز با حضور در ائتلاف عربی با استفاده از جنگندههای خودبه یمن نقش فعالی در تجاوز به این کشور دارد مواضع ضد صهیونیستی کمیتههای مردمی یمن باعث شده تا اسراییل در کنار امارات وارد جنگ یمن بشود و احساس خطر کند. رژیم صهیونیستی در کنار امارات در صدد هستند تا از جزیره سقطری برای تاسیس پایگاههای نظامی و امنیتی در جهت کمک به عربستان و امارات استفاده کنند.
مواصع ضد صهیونیستی کمیتههای مردمی یمن باعث شده تا اسراییل در کنار امارات وارد جنگ یمن بشود و احساس خطر کند. رژیم صهیونیستی در کنار امارات به عربستان سعودی کمکهای اطلاعاتی ارائه میدهد.
دانشجو: به نظر شما گروههای دانشجویی و مردمی در حمایت از مردم یمن چه اقداماتی میتوانند انجام دهند؟
الحکیمی: معمولاً بسیاری از تحولات از محیط دانشگاه به بدنه جامعه تزریق میشود و بسیاری از حرکتهای بزرگ معمولاً از دانشگاهها رقم میخورد. با این وجود دانشجویان در بحث مقاومت وحمایت از مردم یمن نقش مهمی ایفا میکنند، نهفقط در زمینه مقاومت بلکه در زمینههای مختلف نظیر فرهنگی، تبلیغات، رسانه و سایر موارد نقش زیادی دارند و کارهایی را که سیاستمداران نتوانستند انجام دهند، ما جوانان و دانشجویان توانستیم انجام دهیم. ما توانستیم با برقراری ارتباط علیه ظلم و استکبار مقاومت کنیم و انشاءالله در آینده این کار را ادامه خواهیم داد.
امروز گروههای مردمی و دانشجویی نقش مهمی در حمایت آشکار از مظلومیت مردم حمایت دارند و دنیا نیز باید بداند که مردم در بسیاری از کشورها همراه مردم یمن هستند و از آنها حمایت میکنند.
امروز گروههای مردمی حتی در کشورهای که به یمن حمله کردند همراه مردمی یمن هستند، ولی نظامهای حاکم در این کشورها اجازه نمیدهند که مردم در خیابانها تظاهرات کنند و حمایت خود را بصورت علنی از یمنیها اعلام کنند و نشان دهند که با این جنگ ظالمانه مخالف هستند.
بخشی پور: تشکلهای دانشجویی و دانشجویان به ویژه جبههی مقاومت و آزادی خواه باید دست به تظاهرات عظیم علیه این کشورها بزنند؛ مخصوصا در کشورهایی که این اتئلاف متجاوز سفارت خانه دارند باید این به گوش جهانیان برسد که این اتئلاف از سوی دانشجویان محکوم است و باید در برابر این جنایت پاسخگو باشند.
مردم میتوانند با برپایی تظاهرات عظیم پاسخ محکمی را به گوش این اتئلاف متجاوز برسانند؛ همواره رسانههای غربی به دنبال سانسور واقعیات جنگ هستند نمونه اش را هم میتوان در اینستاگرام و فسیبوک دید به گونهای که وقتی در این فضا محتوایی از جبهه مقاومت منتشر میشود سریعا آن را حذف میکنند و این در حالی است که مردم متوجه هستند هزاران سانسور علیه جبهه مقاومت فایدهی ندارد.
ابراهیمی: تشکلهای دانشجویی باید تلاش کنند تا صدای مردم مظلوم یمن را به اقشار مختلف در جامعه برسانند متاسفانه در حمله اخیر جنگندههای سعودی و اماراتی اینترنت در یمن به صورت سراسری قطع شده و اطلاع زیادی از جنایات سعودی در دسترس نیست این جنایات باید در فضای مجازی منتشر شود و مردم ایران نسبت به قضایای یمن آگاه شوند البته ما دیدگاهمان نسبت به آینده روشن است در دیدار سال ۹۸ رهبری با هییت انصارالله ایشان به هییت انصار الله وعده پیروزی دادند و قطعا پیروزی نصیب مجاهدان یمنی خواهد شد، اما ما نیز باید به وظیفه دینی خود عمل کنیم که در آخرت سرافکنده نباشیم.